amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Rondom de vloedlijn

Rondom de vloedlijn

filosofie en kunst in het machinale tijdperk : een confrontatie tussen Heidegger en Junger

In onze tijd zijn de cultuurkritische geluiden niet van de lucht. Of het nu om het toenemend consumentisme gaat of het economiseren van alle menselijke verhoudingen, telkens wordt een tijd van onbehagen geëvoceerd dat protest aantekent tegen het technisch tijdperk waarin wij leven.

In Rondom de vloedlijn staat de filosoof Vincent Blok daarentegen stil bij onze technisch wereld, zonder verstrikt te raken in het cultuurkritische optimisme of pessimisme. Hij stelt de nuchtere vraag of woorden als ‘techniek’, ‘arbeid’ en ‘economie’ niet zover reiken, dat het zowel de bedrijfsmatige inrichting van alle intermenselijke verhoudingen doortrekt alsook elk cultuurkritisch protest daartegen. Hij ziet dat de heerschappij van de techniek alomtegenwoordig is en geen uitzondering toelaat.

Door zijn studie te wijden aan het dichten van Ernst Jünger en het denken van Martin Heidegger, wordt duidelijk dat de filosofie en de kunst niets minder dan een omwenteling van de menselijke bestaanswijze opgegeven is. Deze omwenteling is nodig, willen wij beantwoorden aan de alomtegenwoordigheid van de techniek. Rondom de vloedlijn confronteert niet alleen op toegankelijke wijze het dichten van Ernst Jünger met het denken Martin Heidegger, maar wekt bij de lezer vooral ook begrip voor de noodzaak van deze omwenteling. Dit boek is een must voor kunstenaars, filosofen en anderen die vragen wat de mens vermag in ons machinale tijdperk.


Vincent Blok [1970] studeerde filosofie aan de Universiteit Leiden. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Rondom de vloedlijn. Filosofie en kunst in het machinale tijdperk. Een confrontatie tussen Heidegger en Jünger.
Vincent Blok
filosofie
paperback
240 blz
isbn 9059111028
9789059111028
prijsindicatie € 22,95
Duitsland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018