amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De terugkeer van de mens

Een zoektocht aan de hand van Abraham Joshua Heschel

Een van de invloedrijkste denkers van de vorige eeuw, de theoloog Abraham Joshua Heschel, zoekt een antwoord op een van de meest indringende vragen, zo oud als de mensheid zelf: »Wie is de mens, wat is zijn wezen en zijn plaats in de geschiedenis?«

Waarom stellen wij de vraag aangaande de mens? Omdat de kennis omtrent de mens, die wij als vanzelfsprekend hadden aanvaard, is ontmaskerd als een massa zeepbellen, die bij de minste stijging van temperatuur barsten.

In het Duitsland van voor 1933 werd regelmatig de volgende omschrijving van de mens gegeven: »Het menselijk lichaam bevat een voldoende hoeveelheid vet om zeven stukken zeep van te maken, genoeg ijzer om een spijker van gemiddelde grootte van te maken, voldoende fosfor voor 2000 luciferkoppen, voldoende zwavel om zich te ontdoen van zijn vlooien.«

Misschien was er een verband tussen deze omschrijving van de mens en wat de nazi's feitelijk deden. Onze moeilijkheid is dat wij zo weinig weten over wat de mens tot mens maakt. Wij weten wat hij maakt, maar niet wat hij is.


Dit boek is een uitstekende inleiding tot het werk van Abraham Joshua Heschel [1907-1972] die in de VS joodse mystiek en ethiek doceerde.
Joshua Heschel
theologie
paperback
142 blz
isbn 9057870746
9789057870743
Merweboek
prijsindicatie € 12,50
mystiek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018