amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Historische Mohammed - Jansen

De historische Mohammed

de verhalen uit Medina

Moslims matigen zich geen oordelen aan over Mohammed, want hij is nu eenmaal hun profeet en Godsgezant. Wie geen moslim is, zal het niet kunnen laten zich toch een oordeel te willen vormen. Het gedrag, de daden en de uitspraken die zijn toegeschreven aan Mohammed wijken wel heel erg af van wat niet-moslims in de moderne tijd van elkaar zouden accepteren. Dat betreft kleine dingen, maar ook grote.

Eenmaal in Medina keurt Mohammed het gebruik van geweld in dienst van zijn godsdienst goed. Sterker nog, hij geeft daar opdracht toe. Voor het stichten en in stand houden van een staat is het gebruik van geweld onvermijdelijk en noodzakelijk daar is weinig meningsverschil over mogelijk. Maar voor een godsdienst ?

De paradijselijke maar broze moderne wereld is nu juist mogelijk geworden door ruimte te geven aan afwijkende meningen, ook aan afwijkende godsdienstige meningen. Deze twee uitersten, geweld gebruiken en elkaars meningen ongemoeid laten, zijn niet goed met elkaar te verzoenen, zelfs niet met veel uitlegkundige theologische acrobatiek.

In het tweeluik »De historische Mohammed« peilt de arabist Hans Jansen het waarheidsgehalte van de overgeleverde verhalen over het leven van de Profeet en de conventionele interpretatie van de Koran. Wie Mohammed eigenlijk was, is ook in dit tweede deel, »De verhalen uit Medina«, de leidende vraag.

Gewapend met een uitgebreide kennis van de Arabische wereld en een fikse dosis gezond verstand onderwerpt de auteur de moslimtraditie aan een kritisch onderzoek. De moslims wilden met ongekende ijver van Medina een stad maken waar de wetten van God gehoorzaamd worden. Dat heeft geleid tot felle confrontaties met de andersdenkenden - joden, christenen, niet-gelovigen - daar.

Ook al zijn veel verhalen over die botsingen eigenlijk preken in verhaalvorm, de beschreven gebeurtenissen zouden heel goed echt plaatsgevonden kunnen hebben, en zijn niet zo onaards en principieel niet-verifieerbaar als veel van de verhalen uit Mohammeds Mekkaanse periode.
Hans Jansen
islam
hardcover
240 blz
isbn 9029564512
9789029564519
prijsindicatie € 22,50
HhHhH   christendom   islam   Hans Jansen   MmMmM
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018