amerigo.nl
1993523">

Friedrich Nietzsche

chaos en [ver]wording

Veel van Nietzsches intuïties blijven, ook na een eeuw van studie en onderzoek van diens werk, problematisch en raadselachtig. Zo is er bijvoorbeeld het mysterie van de »eeuwige terugkeer«, door Nietzsche niet zomaar als een speculatieve gedachte, maar als een heuse existentiële opgave voorgesteld.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, eeuwig terugkeren? Bovendien is er het probleem van de »wil tot macht« – en van de inhumane interpretaties die men hieraan in de twintigste eeuw heeft gegeven. Zijn in Nietzsches filosofie de sleutels voorhanden voor een scherper maar ook billijker duiding van dit begrip dan tot nu toe gebruikelijk was? Of is zij voorgoed besmet geraakt door het fanatieke voluntarisme van Hitler en Mussolini?

FRIEDRICH NIETZSCHE - CHAOS EN [VER]WORDING gaat op zoek naar de verborgen sleutels van Nietzsches leer. Door de chaos van wording en verwording heen leidt het boek de lezer naar een »filosofie van de bedachtzaamheid« die Nietzsche, tot in de waanzin toe, heeft gedreven. Het is een drievoudig portret: van de denker, van zijn denken – en het zelfportret waarin de denker, zichzelf denkend, eeuwig wederkeert.


Peter de Graeve studeerde filosofie in Gent en daarna in Parijs en Straatsburg. Hij promoveerde in 1995 op een proefschrift over Martin Heidegger: Vérités crues – les originaux du vrai.

P. de Graeve
filosofie
paperback
303 blz
isbn 9058750981
9789058750983
Sun
prijsindicatie € 24,90
1993523"> bestel boek
Europa
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018