amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Verzameld werk

Verzameld werk

Het is misschien het hoogtepunt in het proza van Plato : het relaas over de laatste uren van de door hem zo bewonderde Sokrates. Een ooggetuige somt op wie er allemaal bij waren : 'Plato was ziek, geloof ik.' Het is meteen de belangrijkste vermelding van de auteur in zijn eigen werk. Plato, geen schrijver is zo nadrukkelijk afwezig.

Toch gelooft menigeen helemaal van hem op de hoogte te zijn. Ze vieren zelfs zijn verjaardag. En vooral zijn er velen die precies schijnen te weten hoe zijn filosofie eruitzag. Alleen Mario Molegraaf denkt nauwelijks iets te weten, steeds minder te weten. Terwijl hij, de Nederlandse vertaler van Plato, een van de weinigen met recht van spreken lijkt.

In deze opwindende verkenning, een soort voorwoord achteraf bij Plato's Verzameld werk, spreekt hij. Over de mens en de mythe, de essentie en de onzin, wie de grote schrijver uit Athene was en is. 'Ziek, geloof ik.'


Hans Warren [1921-2001] en Mario Molegraaf [1960] verrasten op een augustusmiddag in 1990 hun uitgever met een vermetel plan : een volledige Plato-vertaling. In 1994 verschenen de eerste afleveringen, in 2008 werd de serie van 17 delen afgerond.

Vanaf deel 12, na het overlijden van Hans Warren, zette Mario Molegraaf het werk alleen voort. Plato compleet en onverkort, dat was in ons taalgebied zelden vertoond. En nóóit eerder vertoond was een uitgave die recht doet aan Plato's ongeëvenaarde stijl. Je moet er haast aan wennen: Plato in écht Nederlands.

Hij blijkt in deze vertaling een denker zonder systeem, met de grilligheid en ongrijpbaarheid die een essayist betaamt. Een polemist die uitblinkt in geestige terzijdes en niet al te subtiele spot.

En vooral een meester in de dialoog. In deze vertaling kun je Grieken horen praten zoals ze altijd praten en voel je bijna de befaamde Griekse zon.
Plato
verzameld werk
hardcover
17 delen
isbn 9035133765
9789035133761
prijsindicatie € 200,00
bestel boek
VvVvV   Griekenland   oudheid   Plato   WwWwW
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018