amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Blinde regen, Centraal-Azie in de frontlijn

Blinde regen

Centraal-Azie in de frontlijn

Centraal-AziŽ. De naam roept beelden op van kameelkaravanen en Mongoolse nomaden in eindeloze steppen, de avonturen van de Venetiaanse koopman-ontdekkingsreiziger Marco Polo en een hele reeks landen met bizarre namen die allemaal op Ľstanę eindigen. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 en de Ľglobal war on terrorę zijn er ook minder romantische associaties Ė onder meer met Al Qaeda-strijders die vanuit grotten een guerrilla-oorlog uitvechten.

Wat is er aan de hand in die uitgestrekte regio tussen Turkije en China ?

Eind 1991 implodeerde de Sovjet-Unie en ontstonden in Centraal-AziŽ acht onafhankelijke republieken. Welke gevolgen heeft dat voor de regio en waar staan die landen vandaag ? In en rond de Kaspische Zee liggen grote olie- en gasvoorraden. FantasieŽn over een tweede Perzische Golf zijn nooit ver weg. Er worden even controversiŽle als ambitieuze plannen gesmeed voor allerlei pijpleidingen om die olie- en gasvoorraden naar de wereldmarkt te krijgen. Wie of wat zit erachter ?

Grootmachten als Rusland, China en de Verenigde Staten verdedigen hun vaak botsende strategische belangen in Centraal-AziŽ met een schimmig politiek spel. In naam van de oorlog tegen het terrorisme worden militaire basissen opgezet. Plaatselijke regimes worden gepaaid met financiŽle en militaire steun. Daarnaast kent de regio een reeks lopende en potentiŽle conflicten die kunnen worden gemanipuleerd. Lokale potentaten en de grootmachten vergroten het islamitisch gevaar in de regio uit, vaak als excuus voor hun eigen machtshonger.

Blinde regen, Centraal-Azie in de frontlijn gaat dieper in op de complexe maatschappelijke en politieke verschuivingen die in Centraal-AziŽ plaatsvinden. Dit boek wil ook een aantal mythes en clichťs doorprikken die rond deze regio zijn ontstaan. Niet alleen het grote verhaal wordt verteld, maar ook hoe het allemaal wordt ervaren door de man en vrouw in de straten, katoenvelden en steppen van Centraal-AziŽ.

Bruno De Cordier is onderzoeker bij de Conflict Research Group van de Universiteit Gent. Hij leefde meer dan vijf jaar in Centraal-AziŽ, waar hij werkte voor de Verenigde Naties. Hij werkte er ook als correspondent voor de krant De Standaard
Bruno De Cordier
geschiedenis
paperback
183 blz
isbn 9038207360
academia press
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017