amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Timmerwerk - Joris Note

Joris Note
roman
paperback, 352 blz
isbn 9023404513
prijsindicatie € 20,00

Timmerwerk

Een gewone man als beeld van een Vlaamse verleden tijd

Een man stapt door de twintigste eeuw en verdient de kost. Een man die zijn leven leidt op een ongewoon bewuste manier: ambachtsman en ambtenaar, vroom en Vlaamsgezind, leergierig en afwachtend, woedend en zacht, een onrustig hart dat zich nooit uitspreekt.

De Eerste Wereldoorlog ondergaat hij als kind in zijn geboortestad Brugge. In de jaren dertig leert hij in de Kempen zijn vrouw kennen. In 1940 woont hij in Antwerpen, maar de oorlog stuurt hem naar Frankrijk voor een bizarre treinreis.

De zoon die dit verhaal tegen het licht houdt dwaalt rond op de plaatsen van zijn vaders leven, houdt zich soms met moeite op de been, heeft de touwtjes in handen maar moet toelaten dat ook zijn moeder op een listige en verrassende manier haar opwachting maakt.

De vaderfiguur wordt via zijn taal benadert: de sporen van spreken, en de resten van zijn schrijven - brieven, notities, verslagen. Daaraan voegt de verteller een nieuwe taal toe, een van herinneringen en dromen, gesprekken en monologen, van fantasieŽn en analyses, van minieme anekdotes en fors historische terzijdes.

Het mozaÔek dat zo ontstaat geeft zowel het portret van een man als een uniek beeld van een Vlaams verleden tijd. Note buigt zich over het verhaal van zijn vader zonder sentimentaliteit maar met vertedering. 'Timmerwerk' is uiteindelijk een liefdesgeschiedenis.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018