amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Ceci n'est pas une poésie

Een Belgisch-Franstalige anthologie

Voor de Groote Oorlog, toen Europa nog bestond en de Oostenrijkse jood Stefan Zweig het land van Ensor als een cultureel-culinaire verrukking aanprees, was de in het Frans geschreven Belgische poëzie een slecht bewaard geheim:

een dichter als Emile Verhaeren werd tot in Moskou op straat herkend en zijn jongere collega Maurice Maeterlinck ontving in 1911 de Nobelprijs voor Literatuur. Beroemde namen! Beroemde Vlamingen.

Helaas is hun vaderland obscuur geworden, en zo ook is het de Belgisch-Franstalige dichtkunst vergaan. Maar nog altijd zijn er Vlaamse dichters met een Franse pen, naast tal van Waalse en Brusselse, die overigens vaak uit "onzuivere" families stammen. In Nederland kent niemand ze, in België bijna niemand.

Deze bloemlezing, die honderdvijftig jaar bestrijkt, is de omvangrijkste in haar soort. Het boek biedt behalve vertalingen (gemaakt door Nederlandstalige dichters) ook letterlijke versies, ten behoeve van de geïnteresseerde lezer die weinig of geen Frans kent. Daarnaast bevat Ceci n'est pas une poésie een uitvoerige inleiding en de nodige biografische informatie.
Poëzie
bloemlezing
gebonden, 600 blz
isbn 9045002205
prijsindicatie € 49,95
Belgie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018