amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Mijn Belgiė

"Le beau est toujours bizarre". Het mooie is altijd bizar. Met deze zin van Charles Baudelaire in het achterhoofd schreef Leen Huet een persoonlijk woordenboek over Belgiė, van Ambiorix tot Zoete Lelie, over Breendonk, Heliopolis en Mode.

Beschouwingen over het herfsttij van Giacomo Casanova in Spa, de mooiste brief van Hadewich, Charlotte Brontės zelfmoordneigingen in het Brusselse Warandepark, het raffinement van Justine Henin, belangwekkende verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog en het indrukwekkendste vrouwelijke personage uit de Belgische letterkunde worden afgewisseld met jeugdherinneringen, flarden Brel, beschrijvingen van geliefde maar quasi-geheime oorden, evocaties van rommelmarkten en stripfiguren, een enkel recept en vele wetenswaardigheden over schrijvers, schilders, ja zelfs koningen.

Wat betekent belgitude voor een Belgische anno 2004, met welke haarwortels, welke sensoren hecht zij zich aan een morzel gronds? Het antwoord schuilt in dit verrassende naslagwerk over die vreemde negentiende-eeuwse schepping in het hart van West-Europa, Belgiė-voor-gevorderden.

Leen Huet [1966] studeerde kunstgeschiedenis en wijsbegeerte aan de universiteit van Leuven. Zij publiceerde eerder »Belgisch Museumboek«, »Oude Meesteressen« [samen met Jan Grieten], »Oud Papier« en »De Kunstkamer«.
Leen Huet
naslagwerk
paperback, 320 blz
9045005883
prijsindicatie € 24,90
Belgie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018