amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Belgie

Waterloo

Het verhaal van de veldslag

Op 18 juni 1815, honderd dagen na Napoleons terugkeer van Elba, stonden de keizerlijke legers juist ten zuiden van Brussel tegenover de Britse en Nederlandse troepen. Twee dagen tevoren hadden de Fransen de onder bevel van de gevreesde Wellington staande Britten en Nederlanders bij Grouchy verslagen. Op dezelfde dag verloren ook de Pruisische legers onder Blücher van de Fransen bij Ligny.

De doorstoot van Napoleon naar het noorden leek een zekere kwestie. Maar de Pruisen herstelden zich en de geallieerden begonnen in de namiddag van die 18de juni hun tegenaanval op Napoleon. Aan het einde van de dag hadden Wellington en Blücher de Fransen vernietigd, in wat bekend zou worden als de Slag bij Waterloo; 18 juni 1815 zou een beslissende datum in de Europese geschiedenis worden.

In dit boek ontrolt zich deze legendarische veldslag van uur tot uur. Minutieus beschrijft de auteur de gangen en de zieleroerselen van de deelnemers: de bevelhebbers, de hogere en lagere officieren, de gewone manschappen. Het boek is een meesterlijke synthese van de omvangrijke, maar te vaak nationalistisch gekleurde literatuur over Waterloo. Het biedt uitmuntend inzicht in het militaire bedrijf van die dagen, maar ook van de sociale omstandigheden waaronder alles zich afspeelde.

Alessandro Barbero [1957] is een rijzende ster in de Italiaanse literaire wereld. Hij is hoogleraar Mediaevistiek aan de Universiteit van Turijn en heeft diverse romans op zijn naam staan. Zijn geschriften over de middeleeuwen hebben vaak een militaire invalshoek, zoals de in het Engels, Frans, Duits en Spaans vertaalde studie over Karel de Grote.
Alessandro Barbero
geschiedenis
gebonden
384 blz
isbn 9053304177
9789053304174
prijsindicatie € 35,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018