amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Karel - Gunnar Riebs

Karel

Graaf van Vlaanderen - Prins van België, Regent van het Koninkrijk

»Karel, Graaf van Vlaanderen en Prins van Belgie«, groeide op in de schaduw van zijn oudere broer en troonopvolger, Leopold III. Maar toch was het Karel die als Regent het land door de Koningskwestie loodste, de bevolking terug kon verzoenen met de monarchie, en het pad effende voor de jonge Koning Boudewijn.

Op 10 oktober 2003 is het precies honderd jaar geleden dat Prins Karel werd geboren als tweede zoon van Koning Albert I en Koningin Elisabeth.

Twintig jaar na Karels overlijden maakt Gunnar Riebs de balans op van het leven van deze eigenzinnige en nauwelijks te vatten man. Na het regentschap verdween Karel in 1950 van het politieke toneel.

Hij kwam terecht in financiële schandalen en zijn »thuis«, het Koninklijk domein van Raversijde, werd onteigend. Later dook hij op als schilder Karel van Vlaanderen. Op 7 juni 1983 wordt Karel met nationale eer ten grave gedragen.

Gunnar Riebs [1960] leerde Karel kennen en probeert aan de hand van zijn ontmoetingen met de bejaarde artiest, gesprekken met intimi en opzoekingswerk het enigma Prins Karel te ontrafelen.
Gunnar Riebs
biografie
paperback, 200 blz
9056175106
prijsindicatie € 17,50
Belgie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018