amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Somme 1916 - Lyn Macdonald

Lyn Macdonald
wo I
paperback, 448 blz
isbn 9026321937
9789026321931
prijsindicatie € 24,95

Somme 1916

»Toen zij het bos naderden, door een mist van gas, in de stilte tussen het gebrul van de ontploffingen, werd de kleine patrouille West Yorkshires een ander geluid gewaar. Het leek op niets dat zij eerder hadden gehoord. Achteraf - en voor de rest van zijn leven - herinnerde luitenant Hornshaw het zich als een geluid dat je bloed deed stollen: een schrapend geluid als van gigantische vochtige vingers die over een enorme glasplaat knarsten. Het kwam van de gewonden, die verspreid lagen over het Niemandsland.«

Weinig militaire operaties zijn zo nauwgezet voorbereid als het geallieerde offensief aan de Somme. De gezamenlijke militaire operatie van het Franse en het Engelse leger moest de Franse nederlaag bij Verdun doen vergeten. Maar de werkelijkheid had een ander gezicht: 150.000 soldaten kwamen om in de onafgebroken bombardementen en in de eindeloze opeenvolging van aanval en tegenaanval. Nog eens twee keer zoveel mannen raakten gewond of voor het leven verminkt.

Lyn Macdonald verzamelde getuigenissen van de mannen die erbij waren. Hun verhalen zijn bevlogen, aangrijpend en angstaanjagend, maar ook vol van humor, moed en een enorme veerkracht.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018