amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Mazzel tov

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig.

De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat de werkstudente bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in IsraŽl en New York bezoeken.

Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een nietjoodse jonge vrouw. Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

Mazzel tov - Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten

Mazzel tov
Margot Vanderstraeten
Atlas Contact Uitgeverij
336 pagina's
9789045033853
9045033852
april 2017

eerder verschenen van Margot Vanderstraeten
4 romans
Alle mensen bijten
De vertraging
Mise en place
Het vlindereffect

boek met interviews
Schrijvers gaan niet dood - met foto's van Stephan Vanfleteren
Het geweten van onze strafpleiters

non-fictieverhaal
Mazzel tov

www.margotvanderstraeten.com

Zes jaar lang begeleidt Margot Vanderstraeten de kinderen van de Schneiders bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd : de jaren negentig.

De joodse familie raakt bekneld tussen traditie en het moderne leven. Dat Margot bijvoorbeeld ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping.

Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in IsraŽl en New York bezoeken. Mazzel tov is een meeslepend en confronterend verhaal over opgroeiende kinderen in een modern-orthodox joods milieu, gezien door de ogen van een niet-joodse jonge vrouw.

Mazzel tov biedt een uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die vlakbij woont.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018