amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Belgische Ardennen

provincie Luik Malmedy

provincie Luxemburg

Haute-Lesse Daverdisse Libin Tellin Wellin

Houffalize Achouffe Buret Cetturu Houffalize Mont Tavigny Vellereux Wibrin

Streek van Marche & Nassogne Marche-en-Famenne & Nassogne

La-Roche-en-Ardenne La-Roche-en-Ardenne

Het landschap van de Ardennen is zeer gevarieerd. De eigenlijke Ardennen, het hooggelegen Ardennenplateau, kenmerken zich door steile heuvels, een hard klimaat en uitgestrekte wouden. De rivieren zijn er op hun wildst en hebben vaak V-vormige dalen en talrijke meanders. Rond het hoogste punt, het Signal de Botrange [694 m], liggen de Hautes Fagnes [Hoge Venen], een verlaten gebied van venen en moerassen waarin planten en dieren leven die verder alleen in de bergen en in het Hoge Noorden voorkomen.

In het westen gaat het Ardennenplateau abrupt over in een lager gelegen, licht golvende streek : de Famenne. De meer vruchtbare gronden werden hier vroeger ontgonnen voor akkerbouw en veeteelt, maar zo'n 2/3 bestaat nog steeds uit naaldwouden en oude eiken- en haagbeukenbossen. De dorpjes bezitten vaak een Romaans kerkje of een robuuste kasteelhoeve, die in de 17e of 18e eeuw werd gebouwd om weesrtand te bieden aan rondtrekkende bandieten en plunderende soldaten.

Verder naar het westen, tussen Sambre en Maas, ligt de Condroz, een dunbevolkt landbouwgebied waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In het landschap van afgevlakte heuvels en diepe dalen met rustig voortkabbelende riviertkes, prijken oude kloosters, landgoederen en verstilde dorpjes met indrukwekkende, gesloten vierkante hoeves en eenvoudige boerenwoningen met grijze, leien daken.

In het zuidoosten van de Ardennen, ten zuiden van de prachtige rivier de Semois, ligt het Pays de Gaume, een etnische streek, waar de bewoners geen Waals spreken maar Lotharings, een romaans dialect. Hoogstamboomgaarden, grazige valleien en langgerekte, beboste heuvels zorgen voor een afwisselend een aantrekkelijk landschap.

De Franse Ardennen zijn een voortzetting van het Ardennenplateau. De Semois mondt hier uit in de Maas. De Franse Maas heeft een diep spoor in het leisteenmassief getrokken en stroomt tussen steile oevers naar het noorden, naar het stadje Givet waar zij het Franse grondgebied verlaat. Het landschap is tamelijk woest, met uitgestrekte bossen en indrukwekkende rotspartijen.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018