amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Arm Brussel - Istendael

Geert van Istendael
essay
paperback, 252 blz
isbn 904500853X
9789045008530
prijsindicatie € 18,50

Arm Brussel

Begin jaren negentig schreef Geert van Istendael over zijn geboorte-, woon- en werkstad Brussel: 'Dit is de stad van de onberekenbare eeuw die komt.' Die eeuw is inmiddels aangebroken, nog veel minder voorspelbaar dan we hadden durven dromen.

Brussel lijkt, door zijn eigenaardige geschiedenis, beter aangepast dan welke Europese stad ook om uitdagingen als migraties, multicultureel samenleven en veeltaligheid niet als bedreiging te ervaren, maar als veelbelovende mogelijkheden.

Van Istendael heeft zijn boek over deze bijzondere stad, 'Arm Brussel', dat voor het eerst verscheen in 1992, volledig herschreven. De nieuwste resultaten van sociologisch onderzoek werden verwerkt. Zo is er bijvoorbeeld het verrassende gegeven dat geen enkele taal in Brussel nog de meerderheid voor zich kan opeisen.

Of dat Brusselaars de ingewikkelde taalverhoudingen helemaal niet hinderlijk vinden, maar juist plezierig. Of dat ze over alle grenzen van culturen, etnieŽn en godsdiensten heen willen samenwerken om hun gemeenschappelijke stad te onttrekken aan wilde makelaars, woeste auto's en de sombere racisten van het Vlaams Blok.

Met deze herziene editie van 'Arm Brussel' heeft Van Istendael opnieuw een monument opgericht voor zijn en ons aller Brussel, dat wonderlijke mengsel van zalig provincialisme en tolerant kosmopolitisme.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018