amerigo
boeken over kunst & cultuur en reis boeken
Stedebouw en burgerlijke vrijheid

Michiel Wagenaar
stedebouwkunde
paperback, 280 blz
150 illustraties
isbn 9068681958
9789068681956
prijsindicatie € 31,50

Stedebouw en burgerlijke vrijheid

De contrasterende carriŤres van zes Europese hoofdsteden

Tussen 1853 en 1870 veranderde Hausmann, prefect van de Seine, het stadslandschap van Parijs in de monumentale en representatieve etalage van Frankrijk. Zijn interventies in het centrum maakten op tijdgenoten diepe indruk.

In 'Stedebouw en burgerlijke vrijheid' komt aan de orde hoe die bewondering in Brussel, Boedapest en Rome werd omgezet in de iconografie van de moderne hoofdstad. Daarin was voor krotten, slachthuizen of fabrieken geen plaats meer. Die werden verbannen naar een banlieu waarin iedere vorm van stedebouwkundige planning ontbrak.

Ook elders werd het model van deze nieuwe staatsstad gretig nagevolgd. Maar in Londen en Amsterdam kwam er maar weinig van terecht. Wat verhinderde in beide steden de uitvoering van eigentijdse boulevardplannen en van monumentale stedebouw? Die vraag wordt beantwoord met een essay over de politieke, juridische en financiŽle barriŤres die ambitieuze tijdgenoten op hun weg naar hervorming van de beide, wat groezelig, weinig indrukwekkende hoofdsteden vonden.

Het boek sluit af met een excursie naar de nieuwe koloniale hoofdsteden New Delhi en Bandoeng. Die maken duidelijk dat ook Britten en Nederlanders de vormentaal van het monumentale stadslandschap uitstekend beheersten.

In IndiŽ en Nederlands-IndŽ was kennelijk mogelijk wat in het moederland door wetten en financiŽn was uitgesloten.
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2017