amerigo
over kunst, cultuur & reis boeken by Erwin Nas

Genk

Genk, arrondisement Hasselt, provincie Limburg
in 1103 Gheneck ; Germaanse persoonsnaam Ghan en Latijns suffix-acum voor woonplaats ? of -eck = eik ?
Genkenaar, Genker, Genks, Genkers.

Ongeveer de helft van de gemeente ligt op het laagplateau van de Kempen, het andere deel is ingesneden door de Stiemer en de Dorpsbeek. Ondanks de verstedelijking bleven er voldoende heidevlaktes, bossen, duinen en vennen voor een aantrekkelijke toeristische gemeente.

Vondsten bewijzen dat Genk in de steentijd bewoond was. Sporen van Romeinse bewoning werden niet gevonden. Bij de bron van de Stiemer ontdekte men vroeg-Frankische brandgraven met urnen en verkoolde resten. Genk werd in de 8ste eeuw vanuit de abdij van Munsterbilzen gekerstend en behoorde vermoedelijk al in de 11de eeuw tot het graafschap Loon. Genk bestond in de Frankische tijd uit zes nederzettingen : Genk, Winterslag, Lagerlo-Camerlo, Gelieren, Waterschei en Sledderlo-Terboekt.

Graaf Arnold IV van Loon schonk in 1252 het domein Bucksenrake of Bokrijk, 514 ha, aan de vrouwenabdij van Herckenrode. De abdissen bouwden een hoeve, lieten vijvers uitgraven en plantten bomen in het domein. Tijdens de Franse Revolutie werd het goed verkocht.

In 1938 kocht de provincie Limburg het geheel. Gouverneur Roppe liet op het domein een Openluchtmuseum bouwen. Vanaf 1953 verzamelde dr. Jozef Weynshiet hoevetypes uit de Kempen en Haspengouw, gegroepeerd rond een driehoekig dorpsplein met een vierschaar. Het openluchtmuseum werd uitgebreid tot interprovinciaal Vlaams Streekmuseum.
bron : Gids voor Vlaanderen, toeristische en culturele gids voor alle steden en dorpen in Vlaanderen - Omer Vandeputte [redactie], Lannoo 2007, isbn 9789020959635, pagina 388, 390.
Familierestaurant La Botte is al jaren een begrip in het Limburgse Genk. Chef Vincenzo Giacomazza kwam op huwelijksreis naar familie in Waterschei, en hij keerde niet meer terug naar Sicilië.
Het boek staat vol met recepten van gerenommeerde Belgische chefs uit de regio die met appelstroop, perenstroop, appel-bessenstroop en aardbeienstroop prachtige gerechten maken.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018