amerigo
over kunst, cultuur & reis boeken by Erwin Nas

Luik

Lekker en goedkoop zijn locale specialiteiten als Pékèt [een soort jenever], de Luikse wafel of bouletten [gehaktballetjes] met stroopsaus. Voor de bouletten heb je de keus uit twee befaamde adresjes : Le Lulay bij de opera of Lequet aan de Maas. Hip lunchen of dineren doe je aan de overkant van het water bij Labo 4, dat is gevestigd in een voormalig scheikundelaboratorium. Le Bistrot d'en Face, gelegen tegenover het voormalige vleeshuis van Luik, serveert klassiek Frans eten in een gemoedelijk decor. Een aanrader voor visliefhebbers is L'Escailler du café Robert [rue des Dominicains]. - Han Ceelen, NRC 2013/11/16
Luikse Bouletten

Bouletten in Luikse saus

de bouletten

500 gram gemengd gehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
2 sjalotten gesnipperd
2 theelepels verse blaadjes tijm
1 eetlepel zonnebloemolie
zout & peper

de saus

1 grote ui gesnipperd
boter
1 eetlepel bloem
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel witte azijn
2 eetlepels Luikse stroop
200 centiliter runderbouillon

het werk

kneed gehakt, ei, paneermeel, sjalotten en tijm
draai met natte handen een paar ballen
in olie rondom bruin bakken

fruit ui in klontje boter
bestrooi met bloem, goed roeren
tomatenpuree erbij
azijn en Luikse of stroop, bouillon
even pruttelen, vuur laag, ballen erin
half uurtje laag vuur

lekker met aardappelpuree of frieten !
ook koud leker ! de bouletten dan

Liège

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017