amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Marche-en-Famenne

Belgische Ardennen

provincie Luxemburg

Streek van Marche-en-Famenne & Nassogne

Aye, Champlon-Famenne, Grimbiémont, Hargimont, Hollogne, Humain, Lignières, Marche-en-Famenne, Marloie, On, Roy, Verdenne en Waha

Marche-en-Famenne
De streek van Marche & Nassogne in de provincie Luxemburg ligt tussen de vallei van de Lesse en die van de Ourthe, zowel in de Famenne als in de Ardennen. Het is een paradijs voor natuurvrienden en wandelaars.

De stad Marche-en-Famenne werd prachtig vernieuwd en slaagde erin de sfeer uit de XIXe eeuw te behouden. Getuigen hiervan zijn sommige gebouwen van de XVIe eeuw en de kleine straten en steegjes waar het aangenaam slenteren is.

Opmerkelijke gebouwen in Aye, een kasteelboerderij uit de XVIIe eeuw, hoeve »Ferme de Tavys« en een landhuis uit de XVIIIe eeuw, Chateau d'Hassonville [hotel-restaurant], tussen Aye en Marloie, en de kerk Saint-Séverin waarvan de oorsprong dateert van voor de kruistochten.

Een klein dorp omringt door woud, Champlon-Famenne. Het telt een aantal vakwerkhuizen uit de XVe eeuw en viert jaarlijks een kersenfeest. Ook Hollogne en Grimbiémont kennen een aantal vakwerkhuizen en hoeven uit de XVIII en XIXe eeuw, tevens een oude watermolen in Grimbiémont.

Sinds kort zijn er bewegwijzerde wandelingen van Marche naar Nassogne met elkaar verbonden dankzij de loopbrug »Hargipont« in Wamme. Midden in het dorp staat de kapel Saint-Christophe [1051].

Langs de weg van Marloie naar On bevindt zich in Hargimont de hoeve van de Commanderie. De gebouwen rondom een vierkante binnenkoer zijn bewoond. De hoeve is omgebouwd tot gastenkamers. In Jemeppe, een gehucht behorend tot Hargimont, ligt een indrukwekkende middeleeuws kasteel.

Het laatste werk van Jean-Michel Folon zijn de prachtige glas-in-lood-ramen van de romaanse Saint-Etienne kerk [1050] te Waha. Een audiovisuele voorstelling toont hoe Folon de ramen verwezelijkt heeft. In de stad staat ook een beeldhouwwerk van hem.

bron : »Streek van Marche -en-Famenne & Nassogne«, Maison du Tourisme du pays de Marche & Nassogne, 2008
cultuur
chateaujemeppe.com - Chateau Jemeppe

hotel
Hotel Marche-en-Famenne

museum
musee.marche.be - Musee de la Famenne
maisontourisme.nassogne.marche.be - Museum van de Chasseurs Ardennais
maisontourisme.nassogne.marche.be - Museum van het Kantwerk
maisontourisme.nassogne.marche.be - Museum van het Waalse Plattelandsleven

toerisme
maisontourisme.nassogne.marche.be - VVV Marche & Nassogne

vakantiehuis
Ardennen vakantiehuis

België - Wallonië

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018