amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Wonderbaarlijke en zeldzame historie van Thyl Ulenspiegel

In zijn schalke listige Potzen en Boeverijen die hij zo in zijn leven als ook in zijn dood bedreven heeft. Zeer tijdkortig en genoeglijk om te lezen voor oude en jonge lieden.

Hertaald en ingeleid door Guy Segers en Patricia Visscher.

Dit boek speelt zich voornamelijk af in Noord-Duitsland in een onbepaalde tijd. Het bevat bijna 50 hoofdstukjes met schelmenstreken van Tijl Uilenspiegel. Ze hebben bijna alle dezelfde structuur : Tijl neemt een bepaald werk aan, vat dat expres verkeerd op en vlucht. De humor van zijn avonturen is elementair en berust voornamelijk op woordspelingen en grappen met poep en pis. De bedoeling is kritiek uit te oefenen op de domheid, hebzucht etc. van de slachtoffers, maar op de moderne lezer maakt deze kritiek weinig indruk.

Het boek bevat verder een inleiding, een verantwoording van de uitgave [de oudste Nederlandse druk van dit volksboek verscheen begin 16e eeuw, maar hier heeft men de editie van De Lange van ong. 1790 als model genomen en in modern Nederlands overgezet], een inhoudsopgave en een literatuurlijst. Literair-historisch van belang. Als ontspanningslectuur lijkt de bekende bewerking door Charles de Coster uit 1867, »De legende van Uilenspiegel en Lamme Goedzak« aantrekkelijker. Geďllustreerd met deels ingekleurde houtgravures. Omslag met kleurige, ouderwetse gravure.
Biblion recensie - J.G.W. Gielen.
Thyl Ulenspiegel
literatuur
gebonden, 128 blz
9063063490
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018