amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Satans lied

Satans lied

De jacht van de CIA op Jezus

Ruim dertig jaar leefde in Parijs een Nederlander stil en teruggetrokken, terwijl juist hij de bron van alle sensatie was rond de vermeende schatten in 'Rennes-le-Chateau' en de rol van 'Maria Magdalena'. Bij het uitbreken van WO-II studeerde Tom R. kunstgeschiedenis in Londen.

Toen de Nederlandse regering naar Engeland vluchtte kwam Tom onder de hoede van de machtige Francois van 't Sant, de particulier secretaris van koningin Wilhelmina. Het duurde niet lang of hij was kind aan huis bij de geallieerde diensten. Aan het eind van de oorlog kreeg hij een positie bij de ALIU, de Art Looting Investigation Unit, die de kunstroof van de nazi's onderzocht.

Tijdens zijn werk in Munchen krijgt Tom een grote houten kist op zijn bureau waarin de dossiers zitten van de meest bizarre kunstroof uit de geschiedenis; het in 1934 uit de kathedraal van Gent gestolen paneel van de 'Rechtvaardige Rechters' dat deel uitmaakte van het immense religieuze altaarstuk 'Aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck.

Het kostbare paneel werd nooit opgespoord, maar de nazi's besteedden er tijdens de bezetting drie jaar onderzoek aan. Tom krijgt van de CIA de opdracht om uit te zoeken of de nazi's het paneel mogelijk hebben gevonden ...
Karl Hammer-Kaatee
geschiedenis
gebonden, 363 blz
isbn 9085530199
isbn 9789085530190
prijsindicatie € 18,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018