amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Teresa van Avila

Teresa van Avila

Een spirituele biografie

Waarin was Teresa van Avila [1515-1582] zo uitzonderlijk ? Opvallend was haar onafhankelijkheid van geest. Ze had een openhartige, ruime natuur, en stond in het leven met een grote intensiteit en tomeloze energie. Zij bracht dan ook veel tot stand.

Zo hervormde ze de karmelietenkloosters. Ook schreef ze een literair oeuvre dat beschouwd wordt als de hoeksteen van de christelijke mystiek.

Journalist Cathleen Medwick laat overtuigend zien hoe deze vrouw zeer menselijke tegenstellingen in zich verenigde: zij was een vrome dochter van de kerk, die de regels naar haar hand zette - en de Spaanse inquisitie nauwelijks overleefde - om haar doelen te bereiken.

Zij was een praktische, no-nonsense manager wier zeer persoonlijke vorm van spiritualiteit zich manifesteerde in flamboyante, omstreden erotische extases; een vrouw ook, die ondanks een verlammende ziekte in Spanje rondreisde met de zelfverzekerdheid en het gezag van een man, om de gemeenschappen van de karmelieten te organiseren en te versterken.

Cathleen Medwick studeerde onder andere Engels en vergelijkende literatuurwetenschap aan de universiteit van Colombia. Ze werkte jarenlang als redactrice.
Cathleen Medwick
biografie
paperback
320 blz
isbn 9025953298
9789025953294
Ten Have
prijsindicatie € 18,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018