amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Franciscus van Assisi

il poverello - naamdag 4 oktober

Ontmoeting in Bari
Frederik II van Hohenstaufen en Franciscus van Assisi
Eberhard Cyran - isbn 9075372027, hardcover, 92 blz, NAS Uitgeverij, 1996


Eberhard Cyran heeft gebruik makend van zijn historische kennis de Francicus-legende en de legendarische figuur Frederik II van Hohenstaufen prozaïsch met elkaar verweven.

Deze historische novelle behandelt de fascinerende ontmoeting van twee tegenpolen : een als vertegenwoordiger van de absolute ootmoed en bezitloosheid. Tegelijkertijd is het een emotionele confrontatie van het rationeel bewijsbare en het irrationeel geloven.

De zee ruiste met bruisend schuim tegen de reusachtige, uit de nevel opdoemende muren van het nog in verbouwing zijnde kasteel in Bari.

Het oude Barium, hoofd- en havenstad van het Byzantijnse Zuid-Italië aan de zuidelijke Adriatische zee, strijdtoneel van de Grieken en de Norrmannen tegen de moslims, was in de negende eeuw de belangrijkste vesting van de Saracenen, tot Robert Guisvard het in het begin van de elfde eeuw voor de Noormannen innam en voorgoed aan het Oost-Romeinse Rijk onttrok. [blz 5]

Voorzijde omslag : Frederik II van Hohenstaufen, afbeelding uit het door hem geschreven boek Over de kunst van het jagen met vogels.

Achterzijde omslag : Franciscus van Assisi, detail uit de Maestà, circa 1280, Assisi, benedenkerk.
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018