amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Als de liefde vraagt, luistert God

Als de liefde vraagt, luistert God

Een persoonlijke visie op Augustinus

»Laat heb ik u liefgekregen«, schreef Augustinus, bisschop van Hippo [Noord-Afrika] van 395 tot 430. »Ja, laat, maar niet te laat. Liefde komt nooit te laat«, schrijft Jan Bluyssen, bisschop van Den Bosch van 1966 tot 1985.

Ondanks de zestien eeuwen die hen scheiden voelt Bluyssen een diepe verwantschap met zijn verre »voorganger«. Een verwantschap waarvan hij getuigenis aflegt in zijn boek Als de liefde vraagt, luistert God. Hij wil met dit boek deze inspirerende »zoeker naar waarheid« introduceren bij zoekers en »niemandslanders« van onze tijd. Bluyssen heeft in de afgelopen decennia, sinds zijn aftreden als bisschop, zeer intensief de teksten van de grote kerkvader gelezen en herlezen.

Deze uitvoerige kennismaking met Augustinus heeft hem, zoals hij zelf zegt, »bijzonder verrijkt«. Niet alleen viel hem daarbij op dat er zoveel parallellen zijn tussen de tijd van Augustinus en de onze, maar ook is hij tot de vaste overtuiging gekomen dat Augustinus mensen van onze dagen veel te bieden heeft. In Als de liefde vraagt, luistert God brengt hij verslag uit van zijn eigen leeservaring. Hij vertelt wat hem zo bijzonder treft in de preken en andere geschriften van deze 4de-eeuwse bisschop.

De beste weg, aldus Bluyssen, om nader kennis te maken met Augustinus, is na te gaan wat voor hem liefde inhoudt. Feitelijk is er, volgens Augustinus, maar één wezenlijk-menselijke opdracht : liefhebben, zoals er ook maar één zonde is : misdoen tegen de liefde. Zo ontrafelt mgr. Bluyssen het werk van Augustinus en wijst hij ons, 21ste-eeuwers, op het tijdloze en universele ervan.
Jan Bluyssen
spiritualiteit
paperback
128 blz
isbn 9056251708
9789056251703
Valkhof Pers
prijsindicatie € 13,50
Augustinus
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018