amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Zeven manieren van minne

Beatrijs van Nazareth
mystiek
paperback
144 blz
isbn 9025953212
ten have
prijsindicatie € 15,90

Zeven manieren van minne

Lyrische mystieke tekst, vertaald en toegelicht door Jos Huls

De middeleeuwse mystica Beatrijs van Nazareth (1200-1268) is een van de eersten die de mystieke ervaring in de volkstaal, het Diets, beschreven heeft. Dat maakte de mystiek in haar tijd toegankelijk voor gewone mensen.

Haar geschrift de 'Seuen manire van Minne' is een uitzonderlijke mystieke tekst. Dat komt onder andere door Beatrijs' beeldend vermogen. Ze weet de weg van de Minne in al haar veelzijdigheid op te roepen.

Zij komt in haar werk naar voren als een intens levende vrouw, in een wereld waarin zich snel veranderingen voltrekken. In de kerk spelen groepen vrouwen hierbij een voorname rol.

Beatrijs biedt geen theorie of systematisering, maar beschrijft hoe een mens, als hij of zij het begeert, binnengevoerd kan worden in de goddelijke werkelijkheid.

Voorbij de grenzen van de logica gaan mensen dan leven uit de Minne die hen meer en meer aan zichzelf onttrekt. De Minne overweldigt ons: zij raakt mensen in hun diepste wezen.

Jos Huls is medewerker van het Titus Brandsma Instituut en als docent spiritualiteit gespecialiseerd in de mystieke traditie.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018