amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Aldus sprak de Boeddha

Aldus sprak de Boeddha

Bloemlezing uit de Pali-canon

Sinds de start van de Klassieke tekstbibliotheek in 1998 publiceerden Jan de Breet en Rob Janssen in deze prestigieuze reeks meer dan 3.500 pagina’s vertalingen uit de oude boeddhistische Pali-canon.

De schijnbare ondoordringbaarheid van de oude boeddhistische canon en de massaliteit van de teksten vormen echter voor velen nog een drempel om werkelijk kennis te nemen van de oorspronkelijke teksten.

Als toegankelijke kennismaking met deze rijke literatuur hebben Jan de Breet en Rob Janssen een selectie gemaakt uit de grote hoeveelheid vertalingen. In »Aldus sprak de Boeddha« zijn de teksten thematisch geordend rond het leven en de leer van de historische Boeddha.

Het leven van Siddhattha Gotama wordt verteld aan de hand van markante passages uit de canon, en de centrale begrippen van de boeddhistische leer [de vier edele waarheden, wedergeboorte, afhankelijke oorsprong] worden uitgelegd door de Meester zelf, door middel van zorgvuldig geselecteerde citaten uit de oude soetra’s.

Speciaal voor deze bloemlezing is de selectie uit de reeds beschikbare vertalingen [Digha, Majjhima- en Khuddaka-Nikaya] aangevuld met vertalingen uit delen van de canon die nog niet eerder in het Nederlands beschikbaar waren [Anguttara- en Samyutta-Nikaya].

»Aldus sprak de Boeddha« is niet alleen een zelfstandige introductie tot het leven en de leer van de Boeddha, maar ook een ideale kennismaking met de cannonieke literatuur. Een boeddhistische »bijbel« in zakformaat !
Boeddha
theravada
paperback
288 blz
isbn 9056701681
9789056701680
Asoka
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018