amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Ongetemde wereld - Tony Horwitz

De ongetemde wereld

Op zoek naar kapitein Cook

Het fascinerende verhaal van James Cook, een Engelse boerenjongen die door de scheidslijnen van klasse en tijdgeest heen brak om een van de grootste zeevaarders in de geschiedenis te worden.

De avonturen van Pulitzerprize-winnaar Tony Horwitz aan boord van een replica van het schip van kapitein James Cook zijn adembenemend. DE ONGETEMDE WERELD past in de beste traditie van vertellers als Michael Palin, Jonathan Raban en Boudewijn Büch.

Kapitein James Cook was de laatste grote Europese ontdekkingsreiziger. Hij voer van de Noordpool tot Antarctica, van Tasmanië tot Oregon, van Paaseiland tot Siberië, en legde met zijn schip 150.000 mijl af. Toen Cook in 1768 afreisde naar de Stille Oceaan was een derde van de aarde nog wit op de kaart. In 1779, ten tijde van zijn gewelddadige dood, was de wereldkaart bijna ingevuld.

Journalist Tony Horwitz verdiept zich in de geschiedenis van de beroemde zeevaarder en beschrijft zijn levensloop en avontuurlijke reizen. Hij scheept zich in op een replica van het schip van Cook en vaart enkele routes na.

Horwitz' geestige beschrijvingen van zijn gebrek aan slaap, zijn behoefte aan privacy, de allesoverheersende zeeziekte en angst overboord te vallen zijn hilarisch en vol zelfspot. Hij beleeft de emoties die Cook en zijn mannen ook hebben gekend en ontdekt bovendien de mens achter Cook : een nieuwsgierige, intelligente jongen die brak met de tradities van zijn tijd om een van de beroemdste zeevaarders in de geschiedenis te worden.

Horwitz brengt een aangrijpend en onderhoudend eerbetoon aan de man die de "global village" dichterbij heeft gebracht.
Tony Horwitz
biografie
paperback, 470 blz
isbn 9023410343
9789023410348
prijsindicatie € 29,90
Australie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018