amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Boek dat niemand las - Gingerich

het Boek dat niemand las

In de voetsporen van Nicolaus Copernicus

In 1543 verscheen een van de invloedrijkste boeken aller tijden : de Revolutionibus van de Poolse astronoom Nicolaus Copernicus. In dit boek ontwikkelde hij een radicale nieuwe visie op de inrichting van de kosmos, door de zon - en niet de aarde - in het centrum van het heelal te plaatsen.

Maar werd hij in zijn tijd wel serieus genomen? Harvard-astronoom Owen Gingerich raakte gefascineerd door de figuur Copernicus en diens boek, en ontmaskert in zijn eigen boek het beeld van Copernicus als een in zijn tijd miskend genie.

Na de ontdekking van een - minitieus geannoteerd - exemplaar van de eerste druk van Copernicus' boek reist Gingerich van Melbourne naar Moskou, van Cambridge naar Krakau, en gaan vele exemplaren van het kostbare boek door zijn handen.

In het Boek dat niemand las reconstrueert Gingerich aan de hand van de lotgevallen van een boek de totstandkoming van een revolutionair idee dat ons wereldbeeld voorgoed heeft veranderd. Een prachtig verhaal, meeslepend geschreven : dit is wetenschaps-geschiedenis op zijn best.
Owen Gingerich
geschiedenis
paperback, 224 blz
9026318634
prijsindicatie € 22,95
Polen
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018