amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Calvijn

Calvijn

de biografie

De historicus Bernard Cottret schetst Calvijn in dit boeiende en menselijke portret als de bescheiden man met een ijzeren wil, die stond aan de wieg van een nieuw type mens. Deze biografie toont ons op een zeer knappe wijze de wortels van het Calvinisme. Het boek wordt beschouwd als de beste levensbeschrijving van de bekende hervormer op dit moment. Het verscheen reeds in diverse vertalingen.

Nadat Calvijn zich in ongeveer 1532 aan heeft gesloten bij de Reformatie publiceert hij spoedig hét theologische hoofdwerk van de protestantse kerkhervorming: de Institutie. Zowel in Straatsburg als in Genève waar hij wordt opgehouden laat de jonge schrijver zien dat hij voortreffelijk kan organiseren. Maar zijn strenge eisen roepen al heel spoedig verzet, vijandigheid en wrok op.

Want Johannes Calvijn is een man van tegenstellingen. Hij schrikt er niet voor terug om heftig te polemiseren - Servet, een van zijn tegenstanders sterft op de brandstapel - en wil tegelijkertijd een evangelische katholiciteit in het leven roepen; nog altijd actueel.

De hervormer wordt overtuigend neergezet als een bewaarder van het zuivere geloof, die even heftig de grootste openheid als de hardste intolerantie betracht.
Bernard Cottret
biografie
gebonden, 425 blz
9043507377
prijsindicatie € 45,90
Zwitserland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018