amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Marie & Irene Curie

Marie & Irène Curie

De eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaars

In 1903, precies honderd jaar geleden, ontving Marie Curie als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Wetenschap, gevolgd door een tweede Nobelprijs in 1911. Ook haar dochter Irène Joliot-Curie kreeg de Nobelprijs voor de wetenschap in 1935.

Marie & Irène Curie schetst een breed beeld van de academische wereld waarin beide vrouwen zich bewogen: de beperkte toegang van vrouwen tot de universiteit, hun carrières in de natuurkunde en baanbrekende ontdekkingen, de afwijzing van Marie door de Franse Académie des Sciences, de toekenning van de Nobelprijs en de benoeming van Irène als eerste vrouwelijke minister in Frankrijk, de invloed van de twee Wereldoorlogen, hun huwelijks- en privéleven en de niet aflatende hetze van de pers tegen beiden. In de door mannen gedomineerde wereld van de natuurwetenschappen liep de uitzonderingspositie van beide vrouwen als rode draad door hun curieuze levens.

Het leven en werk van de Curies wordt geactuliseerd door deze tegen het licht te houden van de huidige positie van vrouwen in de natuurwetenschappen. Het bereiken van de top van de wetenschap door vrouwen blijkt nog steeds uitzonderlijk.

Dr. Greta Noordenbos is werkzaam bij het Joke Smit Instituut voor Vrouwenstudies van de Universiteit Leiden en schreef verscheidene artikelen en boeken over vrouwen in de wetenschap, waaronder Vrouwen in Academies van Wetenschappen [2000] en Is de Alma Mater vrouwvriendelijk ? [1990].
Greta Noordenbos
biografie
paperback, 216 blz
isbn 9051669887
9789051669886
prijsindicatie € 24,90
Frankrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018