amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
amerigo.nl boekhandel
Vast in het spoor van Darwin

Vast in het spoor van Darwin

biografie van Hugo de Vries

Toen Charles Darwin in 1859 zijn boek over het ontstaan van soorten publiceerde waren er maar weinig biologen die twijfelden aan zijn stelling dat nieuwe soorten voortkomen uit reeds bestaande. Maar grote vraagtekens plaatsten zij bij zijn evolutiemechanisme, waarmee de natuur steeds de best aangepaste individuen binnen de soort zou selecteren en bevoordelen. Hoe kunnen soortgenoten zoveel van elkaar verschillen ?

De Nederlandse bioloog Hugo de Vries [1848-1935] vond de oplossing door Darwins ideeŽn over erfelijkheid verder te ontwikkelen : verschillen ontstaan door mutaties van de genen. Het bewijs voor zijn mutatietheorie vond hij bij de teunisbloem, die onder zijn ogen muteerde en evolueerde.

Met zijn experimentele aanpak en zijn koppeling van erfelijkheid aan evolutie veroorzaakte De Vries honderd jaar geleden een revolutie in de biologie.

Vast in het spoor van Darwin laat zien hoe Hugo de Vries zich ontwikkelde van plantenzoekende scholier, via experimenteel onderzoeker van plantengroei tot wereldberoemd evolutionist en geneticus, maar ten slotte verstrikt raakte in de mysteries van de teunisbloem door zijn strenge vasthouden aan de genetische principes die hij aan Darwin had ontleend.
Erik Zevenhuizen
biografie
gebonden, 672 blz
9789045012896
prijsindicatie € 49,90
bestel boek
CcCcC       Darwin       Nederland       Galapagos       DdDdD
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018