amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Wijsheid van Franciscus van Assisi

De wijsheid van Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi [1182-1226] heeft de Rooms-Katholieke Kerk van binnenuit hervormd door het streven naar armoede. Dat streven werd gedragen door een diepe spiritualiteit, die doortrokken is van een sterk scheppingsbewustzijn en een beoefening van deugden.

De samenstelster van dit boek gaat op twee wijzen te werk. Ten eerste : ze selecteert nu essentiële teksten uit die spiritualiteit uit de geschriften van Franciscus en biografische elementen van zijn volgelingen. Deze teksten worden dan van beeldend commentaar voorzien aan de hand van de fresco's in Assisi.

Ten tweede : op het einde van het boek geeft ze ook een kort volledig overzicht van alle 28 fresco's van de basiliek en wordt uitgelegd dat die zijn geschilderd naar aanleiding van een geautoriseerde biografie uit 1263 van de franciscaan Bonaventura [1221-1274].

Het moet dus duidelijk zijn, dat in het eerste deel maar een beperkt aantal beelden wordt getoond. Zo kan men dit boek dus op twee wijzen lezen : vanuit de spirituele invalshoek van de geschriften met enkele beelden, en vanuit de kunst- en cultuurhistorische invalshoek van de fresco's.

Biblion recensie, John van Wieringen
F. van Assisi
geschiedenis
gebonden, 58 blz
isbn 9043501972
9789043501972
prijsindicatie € 12,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018