amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Voor Keizer en Koning - Bart de Prins

Bart de Prins
biografie
paperback
250 blz
isbn 9050185770
prijsindicatie € 25,00

bestel boek


boeken
Nederlands-IndiŽ

Voor Keizer en Koning

Leonard du Bus de Gisignies 1780 - 1849

Commissaris-Generaal van Nederlands-IndiŽ

'Staan we hier voor het portret van een hereboer-landedelman, of voor dat van een staatsman?' vroegen Nederlandse historici zich af toen ze het schilderij van Leonard du Bus bewonderden in het paleis van Buitenzorg.

Een boer, een edelman, een opportunist, een carriŤreambtenaar, een groot staatsman? Misschien van alles wat. Leonard du Bus de Gisignies was een opvallende, maar ook mysterieuze figuur aan het hof van keizer Napoleon, koning Willem I en koning Leopold I.

Van 1826 tot 1830 was hij bewindvoerder over Nederlands-IndiŽ, een Belg die de koloniŽn weer op orde moest zien te krijgen. Leonard du Bus was een man die het vertrouwen genoot van vele vorsten. Een invloedrijke en talentvolle politicus, maar toch nooit echt een doorgronde overheidsdienaar.

Bart de Prins heeft een prachtige biografie geschreven en geeft tevens inzicht in de boeiende geschiedenis van BelgiŽ, Nederland en Nederlands-IndiŽ tussen 1780 en 1850.

Bart de Prins is als historicus verbonden aan de universiteit van Leuven en aan het Instituut voor de Geschiedenis van de Europese Expansie en de Reacties Daarop (IGEER) van de Universiteit Leiden.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018