amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jörg Haider - Tom De Smet

Jörg Haider

Makelaar in ongenoegen

Jörg Haider roept sterke emoties op. Brusselse taxichauffeurs weigerden Oostenrijkse passagiers te vervoeren toen de populist in 2000 met zijn extreem-rechtse FPÖ in de Oostenrijkse regering kwam. Een Amerikaans museum plaatste Haiders foto tussen die van Idi Amin, Saddam Hoessein en andere "vijanden van de mensenrechten". En in het Israëlische parlement wordt zijn naam geregeld als scheldwoord gebruikt.

Maar wie is Jörg Haider? Is hij een gevaar voor de democratie of heeft hij na enkele verkiezingsnederlagen zijn beste tijd gehad? Haider is, als minister-president van de deelstaat Karinthië en als sterke man van een regeringspartij, nog steeds een van de machtigste mannen in Oostenrijk. Hij werkte zich op van arme schoenmakerszoon tot invloedrijke multimiljonair. Haider werd meermaals politiek morsdood verklaard, maar telkens weer stond hij breed lachend op. Hij prijst SS'ers, bezoekt dictators en omschrijft Oost-Europeanen als werkschuw tuig.

Dit boek is tegelijk een portret van Oostenrijk, dat vreemde land van mierzoete Sissi-films en vulgaire racistische brochures, van sierlijke walsen en boertig gescheld, van het genie Mozart en de nachtmerrie Hitler.

Tom De Smet [1974] publiceert in Gazet van Antwerpen, De Standaard der Letteren en Het Belang van Limburg. Als voormalige "Allochtoon in Oostenrijk" specialiseerde hij zich in de geschiedenis, politiek en cultuur van de Alpenrepubliek.
Tom De Smet
biografie
paperback, 260 blz
isbn 9052407290
9789052407296
prijsindicatie € 19,95
Oostenrijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018