amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jeanne Immink

Het mysterie Jeanne Immink

De vrouw die naar de wolken klom

Jeanne Immink was een avontuurlijke vrouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Ze emigreerde in 1874 van Amsterdam naar Pretoria, maar liet daar man en zoontje in de steek voor een kapitein van de Britse dragonders. Na vele omzwervingen keerde ze zonder hem terug naar Europa, waar ze bergen begon te beklimmen, in die tijd een verfoeilijke bezigheid voor een vrouw. Haar tochten voerden haar naar de laatste onbeklommen toppen van de Alpen, langs routes van de hoogste moeilijkheidsgraad.

Harry Muré ontdekte in Jeanne Immink een dame gedreven door passie voor de bergen. Ze beschikte over een onwaarschijnlijke conditie, overwon hoogteverschillen van 2500 meter per dag in zelfs nu nog onverklaarbaar snelle tijden en deed dingen die mannen pas tientallen jaren later durfden.

Na meer dan honderd jaar worden Jeannes toeren nog steeds vermeld in de nieuwste klimgidsjes en in de Dolomieten staat haar onuitwisbare handtekening: de Cima Immink werd naar haar vernoemd wegens verdiensten voor de klimsport. Als sportvrouw was ze haar tijd te ver vooruit.
Harry Muré
biografie
paperback, 248 blz
9038914334
prijsindicatie € 16,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018