amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Het leven van Lilli Jahn

Martin Doerry
egodocument
gebonden
384 blz
isbn 9023410939
de bezige bij
prijsindicatie € 24,50

isbn 9023414713
paperback
prijsindicatie € 15,00

Mijn gewonde hart

Het leven van Lilli Jahn, 1900-1944

Mijn gewonde hart vertelt op een zeer aangrijpende manier over de dramatische lotgevallen van een Duits-joods gezin dat door de nazi-dictatuur uiteen wordt gerukt. Dankzij hun briefwisseling blijven de kinderen diep verbonden met hun moeder, Lilli Jahn, die uiteindelijk in Auschwitz omkomt.

Deze briefwisseling, die als door een wonder bewaard is gebleven, vormt een unieke getuigenis van menselijkheid in een onmenselijke tijd.

Het leven van Jilli Jahn is kenmerkend voor de Duits-joodse geschiedenis in de eerste helft van de twintigste eeuw. Lilli, afkomstig uit een welvarende joodse handelsfamilie, studeert medicijnen en trouwt met de protestantse Ernst Jahn. Samen krijgen ze vijf kinderen. Ze werken allebei als arts, totdat de nazi-dictatuur het leven van de Jahns ingrijpend verandert.

Na de dood van Gerhard - minister van justitie in het kabinet van Willy Brandt - vond de familie de complete briefwisseling in diens nalatenschap. Zijn neef Martin Doerry rangschikte ze, voorzag ze van commentaar en, waar nodig, van verhelderende achtergrondinformatie. Tezamen vormen deze brieven een authentieke en indrukwekkende getuigenis.

Martin Doerry, een kleinzooon van Lilli jahn, werd geboren in 1955. Hij studeerde germanistiek en geschiedenis in Tübingen en Zürich. Sinds 1987 werkt hij als redacteur bij »Der Spiegel«, waarvan hij sinds 1998 waarnemend hoofdredacteur is.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018