amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Otto B. de Kat

Otto B. de Kat

leven en werk - 1907-1995
D. van Broekhuizen
Truusje Goedings e.a.
monografie
gebonden
22 x 28 cm
304 blz
200 illustraties
isbn 9068683039
prijsindicatie € 44,50

In de zomer van 2002, 95 jaar na de geboorte van de schilder Otto B. de Kat, zal de eerste, uitgebreide monografie over deze bekende Nederlandse kunstenaar verschijnen bij een overzichtstentoonstelling in de Verweyhal te Haarlem.

In deze publicatie wordt uitgebreid ingegaan op De Kats kleurrijke leven en omvangrijke oeuvre: op zijn langdurige verblijf in Rome en Brussel, zijn rol in het Haarlemse en Amsterdamse kunstleven, zijn bemoeienissen met Teisterbant, de Hollandsche Aquarellistenkring en andere kunstenaarsverenigingen.

Ook wordt zijn betekenis als kunstcriticus en hoogleraar aan de Rijksacademie in Amsterdam geschetst en wordende achtergronden belicht van zijn verblijf in Denemarken, de Auvergne, het Pays de Loire en het Noord-Hollandse Twisk.

De Kat zou vrijwel steeds figuratief blijven werken onder invloed van de Franse impressionisten en animisten als Bonnard, Vuillard en Matisse en Nederlandse en Belgische kunstenaars als Dasnoy, Verwey en Wolvens.

Otto B. de Kat, Leven en werk is de bonte kroniek van een boeiend kunstenaarsleven en de gedetailleerde weerslag van een rijk en belangrijk oeuvre.

Teksten Dick van Broekhuizen, Truusje Goedings, Froukje Holtrop en Geraart Westerink.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018