amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Stadhouder-koning Willem III

Wout Troost
biografie
gebonden
illustraties
331 blz
isbn 906550639X
verloren
prijsindicatie € 32,00

Stadhouder-koning Willem III

een politieke biografie

In ongeluk geboren en in ongeluk opgegroeid, zo typeerde Willem III (1650-1702) zijn eigen leven. Hij werd een week na de dood van zijn vader geboren en was de speelbal van de eeuwige ruzie tussen zijn moeder, Mary Stuart, en zijn grootmoeder, Amalia van Solms. Bovendien moest hij voortdurend strijd leveren met Johan de Witt over zijn politieke toekomst.

Misschien is het aan zijn somberheid, zijn geslotenheid en geringe toegankelijkheid te danken dat er zo weinig biografieën over hem verschenen zijn.

In dit boek beschrijft Wout Troost, die gepromoveerd is op de Ierse politiek van Willem III, de politieke carričre van de stadhouder-koning. Na 1672 speelde Willem III een centrale rol in de internationale politiek. Troost laat zien dat Willem III, door de oorlogen die hij voerde, medeverantwoordelijk moet worden geacht aan het economisch verval van de Republiek.

Met name zijn gedrevenheid om Lodewijk XIV te bestrijden, had veel nadelige gevolgen. Daar staat tegenover dat Willem in het rampjaar 1672 de Republiek van de ondergang redde. Hij slaagde er niet in om in de Republiek politieke vernieuwingen te realiseren, maar speelde in Engeland, weliswaar onbedoeld, een belangrijke rol bij de vestiging van de parlementaire monarchie.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018