amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Trieste der tropen - Levi-Strauss

Het trieste der tropen

"Ik heb een hekel aan reizen en aan ontdekkingsreizigers". Zo luidt de beroemd geworden eerste zin van TRISTES TROPIQUES (1955), het magnum opus van Claude Lévi-Strauss. De in 1905 in Brussel geboren cultureel antropoloog - of etnograaf, zoals hij zichzelf liever aanduidt - zou met dit boek wereldfaam verwerven.

Na deze aanhef doet hij uitgebreid verslag van zijn reizen. Van de eerste bezoeken aan Brazilië, waar hij na zijn studie een aanstelling kreeg als docent aan de Universiteit van Sao Paulo; van rondreizen door Azië en omzwervingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze reizen vormden voor Lévi-Strauss een aanleiding tot het schrijven van een autobiografie waarin hij verslag doet van de intellectuele "reis" die hem via de filosofie naar de etnologie leidde.

Maar zijn grootste faam ontleent het boek aan de vier delen die gewijd zijn aan de vier Braziliaanse indianenstammen bij wie Strauss in de jaren dertig van de vorige eeuw etnologisch veldonderzoek verrichtte.

Eens waren de Caduveo, de Borôro, de Nambikware en de Tupi-Kawahib met velen; toen Lévi-Strauss hun leven deelde, nog maar met weinigen. En de etnograaf besefte dat het niet lang meer zou duren of er zou vrijwel niemand van hen meer bestaan, hoogstens een enkeling, die door de nood gedwongen, zich had gevoegd in een westerse samenleving.
Claude Levi-Strauss
autobiografie
paperback, 500 blz
isbn 904500156X
9789045001562
prijsindicatie € 24,90
Brazilie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018