amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Hans Lodeizen 1924 - 1950

Gerard Bes
biografie
gebonden
350 blz
isbn 9050185584
prijsindicatie € 25,00

Hans Lodeizen 1924 - 1950

'Ik moet op een verre reis gaan', 'De buigzaamheid van het verdriet', 'De moeheid in een bootje', 'Al die dingen gebeuren en zijn netjes geordend': het zijn regels van de dichter Hans Lodeizen, de legendarische, jong gestorven, intens gelezen dichter.

Lodeizen bracht met zijn bundel 'Het innerlijk behang' een romantische ongebondenheid de pozie binnen die voor iedere nieuwe generatie lezers herkenbaar blijft. Hans Lodeizens korte leven is nog nooit uitvoerig beschreven.

Zijn jeugd in een rijk gezin in Wassenaar, zijn verhouding met zijn vader, zijn langzame groei naar het schrijven, het besef van zijn homoseksualiteit, zijn ziekte, de publicatie van zijn eerste pozie vlak voor zijn dood.

Gerard Bes sprak met familie en vrienden, tot in Amerika toe. Deze biografie last leven en pozie onlosmakelijk aan elkaar en brengt de dromer, de romacier, de droeve minnaar, de hevig verlangende dichter dichtbij.

Eindelijk de biografie van de 'James Dean' van onze literatuur!

Gerard Bes [1944] is leraar Nederlands in Haarlem. Hij begon in de jaren zevetig met het verzamelen van materiaal voor zijn biografie, publiceerde in de Haagse Post 'Het onbekende leven van Hans Lodeizen' en werkte mee aan de Lodeizen-film-documentaire 'Incognito'.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018