amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Carel van Lier

Carel van Lier

Kunsthandelaar en wegbereider, 1897-1945

De Amsterdamse kunsthandelaar Carel van Lier (1897-1945) werd ooit beschreven als "een kleine, tengere man van een bedwongen nervositeit. Het gezicht fijn en spits, als van veel Joodsche intellectuelen. Maar het opvallendst daarin waren de grote, donkere ogen, ogen van fluweel en vuur. Ogen waarin de droom de bezetenheid overspeelde".

In zijn Kunstzaal Van Lier, vanaf 1927 gevestigd aan het Rokin in Amsterdam, deelde Carel van Lier in de droom van de moderne kunstenaars van het moment. Tot de vaste kern van exposanten hoorden de magisch realisten Wim Schuhmacher, Raoul Hynckes en Carel Willink, neorealisten als Dick Ket, Edgar Fernhout en Henry van de Velde en de expressionisten Jan Sluijters, Charles Toorop, Hendrik Chabot en Jan van Herwijnen.

Rondom die kern bracht Van Lier om de drie weken een nieuwe tentooonstelling van verwante kunstenaars uit binnen- en buitenland, onder wie Georg Grosz en Max Beckmann.

Behalve wegbereider van de vernieuwers uit het interbellum was Van Lier een pionier met Aziatische en Afrikaanse etnografica, die voordien in Nederland nog nauwelijks te zien waren. Vooral zijn verzameling negerplastieken, zoals de Afrikaanse beelden toen werden genoemd, was vermaard.

In dit boek beschrijft kleinzoon Bas van Lier het leven van zijn grootvader en de geschiedenis van diens kunstzaal. Tussen de illustraties zitten enkele nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen van schilderijen en Afrikaanse etnografica. Ook is een complete lijst van de tentoonstellingen in de Amsterdamse kunstzaal opgenomen.
Bas van Lier
biografie
paperback, 144 blz
isbn 9068683438
prijsindicatie € 19,90
Amsterdam
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018