amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Dialoog met Mohammed

Afshin Ellian
samenleving
paperback
200 blz
isbn 9029073322
prijsindicatie € 19,95

Dialoog met Mohammed

Discussies over multicultuur, identiteit en islam zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse maatschappelijke debat. Afshin Ellian, vluchteling uit het Iran van ayatollah Khomeiny, benadert de problematiek van binnenuit en gaat een gesprek aan met de profeet. »Dialoog met Mohammed« is een felle polemiek met de grondlegger van de islam, het is geen discours over de islam.

Het begint met een persoonlijk gesprek met Mohammed. Aan de hand van de vragen die de intens betrokken Ellian aan Mohammed stelt, komen verscheidene onderdelen van de oude en meer recente geschiedenis van de islam en de koran aan bod: het interne islamitische perspectief, het externe Europese perspectief en het perspectief van de onderworpenen, degenen die met geweld tot de islam werden bekeerd - de islam was oorspronkelijk een veroverende, militaristische bekeringsreligie.

En ten slotte wordt de vanzelfsprekendheid van de islam in twijfel getrokken. Op basis van de opgedane kennis wordt de dialoog met Mohammed voortgezet en wordt de toon allengs harder.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018