amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gerardus Mercator Rupelmundanus

M. Watelet [red]
fotoboek
gebonden
34 x 26 cm
448 blz
350 kleur illustraties
100 z/w illustraties
isbn 9061533139
mercator
prijsindicatie € 121,50

Gerardus Mercator Rupelmundanus

1512-1594

Gerard Mercator wordt algemeen beschouwd als de grote vernieuwer van de cartografie in de zestiende eeuw. Studerend en werkend in de wetenschappelijke centra Leuven en Duisburg, in voortdurend contact met talrijke briljante persoonlijkheden van zijn tijd, enorm belezen en veelzijdig, verschijnt deze Vlaming, geboortig uit Rupelmonde, ons als een rasechte humanist : geen beoefenaar van één geïsoleerd onderdeel van de wetenschap maar een geleerde die een echte kosmografie trachtte te realiseren.

Het is echter vooral als cartograaf dat hij beroemd is gebleven. Mercators kaart van Europa van 1554 was een meesterwerk van kritische nauwkeurigheid, en zijn wereldkaart uit 1569 introduceerde een grote vernieuwing in de navigatie: de Mercatorprojectie of cilinderprojectie met wassende breedtegraden, de bekroning van dertig jaar studie om de zeekaarten te verbeteren.

Een internationale schare auteurs belicht de belangrijkste aspecten van Mercators oeuvre, zijn rijke persoonlijkheid en zijn historische betekenis. In de gediversifieerde iconografie vormen de kaarten van Mercator uiteraard een fascinerende rode draad. Aldus krijgt de lezer een schitterend beeld van de zestiende eeuw, de dageraad van de moderne tijd, en van een vaan haar meest prominente vertegenwoordigers.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018