amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Maria Magdalena

Maria Magdalena

De mythe voorbij

Meer dan veertienhonderd jaar lang lag het Evangelie naar Maria [Magdalena] verborgen op een christelijke begraafplaats bij de Egyptische stad Achmiem. Nu inspireert het mensen wereldwijd tot een nieuw inzicht in Jezus en zijn volgelingen en tot een nieuwe visie op de geloofstraditie en de inhoud van het geloof. Het leidde onder meer tot de bekende roman Volgens Maria Magdalena van Marianne Fredriksson en de veel gelezen thriller De Da Vinci Code van Dan Brown.

Dit boek bevat een vertaling van het Evangelie naar Maria en bespreekt het evangelie samen met alle tot nu toe bekende vroegchristelijke teksten over Maria Magdalena. Esther de Boer bekritiseert de mythe van Maria Magdalena als bekeerde prostituee en zet vraagtekens bij de christelijke geloofstraditie die zich beperkt tot het gezag van de mannelijke apostelen, de kerkvaders en de goedgekeurde geschriften. Wat is er bij die keuze gewonnen? Wat is er verloren gegaan?


Dr. Esther A. de Boer is predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en gespecialiseerd in Nieuwe Testament en Gnostiek. Zij was van 1992 tot 2003 werkzaam als predikant van de Gereformeerde Kerk van Ouderkerk aan de Amstel, waarvan de laatste jaren in Samen op Weg-verband. Van 1998 tot en met 2001 was ze daarnaast verbonden aan de Theologische Universiteit van Kampen en schreef ze haar dissertatie over het Evangelie naar Maria: The Gospel of Mary. Beyond a Gnostic and a Biblical Mary Magdalene.
Esther A. de Boer
religie
paperback, 175 blz
9789021139869
isbn 9021139863
prijsindicatie € 18,35
Magdalena
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018