amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Wijze Maria Magdalena, kenner van het al

Wijze Maria Magdalena, kenner van het al

Een vertolking met commentaar van het Evangelie van Maria Magdalena.

Deze uitgave bevat een verdere uitwerking van het commentaar van Paul van Oyen op het Evangelie van Maria Magdalena dat reeds eerder bij Conversion Productions verscheen.

Het Evangelie van Maria Magdalena maakt deel uit van de Nag Hammadi bibliotheek. Het is een bijzonder en uniek werk omdat in deze tekst de leidende rol van Maria Magdalena onder de Apostelen duidelijk naar voren komt. In het Evangelie van Philippus wordt zij de 'gezellin' van Jezus genoemd. Zij is een van de weinigen die hem overal volgde. De tekst gaat over de bevrijding van de mens in zeven stappen. Maria Magdalena was volgens de Bijbel bevrijd van 'zeven duivelen': zeven innerlijke blokkades die de mens afhouden van zijn verlossing.

Het beeld van de courtisane Maria Magdalena, zoals dat ons door de Kerk is overgeleverd, wordt in dit boek radicaal omgedraaid. De oorsprong van de traditionele vrouw-onvriendelijkheid in onze maatschappij wordt duidelijk gemaakt. Dit evangelie is het (vrouwelijke) evenbeeld van het Boek der Openbaring van Johannes de Evangelist.

Paul G. van Oyen is goed ingevoerd in de traditie van het vroege Christendom, in de filosofie van advaita vedanta en in de 'Vierde Weg' van Gurdjieff en Ouspensky. Hij geeft regelmatig bijbellezingen vooral rond het Evangelie van Markus. In de reeks van Nag Hammadi geschriften verschenen van zijn hand tevens vertolkingen met commentaar op: het Thomas Evangelie, Het Evangelie van de Waarheid en Vrede uit Vrede (Apocryphon van Jacobus). Hij is de ideale figuur om het Evangelie van Maria Magdalena in een grotere context te plaatsen.
Paul van Oyen
spiritualiteit
paperback
80 blz
isbn 9076392145
prijsindicatie € 14,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018