amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Stradivarius

De maestro

vijf violen en het genie Stradivarius

Toby Faber reisde door Italië, dook in archieven, sprak met eigenaren en kenners, ontzenuwde vele mythes en schreef een prachtige geschiedenis van de koning der instrumenten.

Al eeuwenlang spreekt de Stradivarius tot ieders verbeelding. De violen zijn wereldberoemd, peperduur en de droom van iedere grote violist. In DE MAESTRO wordt het leven geschetst van Antonio Stradivarius, de fameuze Italiaanse vioolbouwer die 93 jaar oud werd en meer dan 1100 instrumenten bouwde - niet alleen violen, maar ook cello's en gitaren.

Faber beschrijft de lotgevallen van Stradivarius' meest bekende violen, vanaf hun constructie in de werkplaats tot in de moderne tijd: de Paganini, de Viotti, de Messiah, en de Lipinski, die Stradivarius een paar jaar voor zijn dood maakte.

Deze violen zijn de helden van dit verhaal. Ze worden sinds jaar en dag omringd door virtuoze musici, fanatieke verzamelaars, collega-vioolbouwers die de kunst wilden afkijken, hebberige nazi's en argeloze erfgenamen. De violen waren object van roof, speculatie, intrige, rivaliteit en bovenal van een enorme fascinatie.

Er zijn talrijke verhalen over het prachtige geluid van een Stradivarius en het effect op het publiek. Violisten als Menuhin en Heifetz voelden zich bevoorrecht op een Stradivarius te kunnen spelen, en waren verliefd op hun viool. Sommigen gingen liever failliet dan van hun instrument afscheid te moeten nemen.
Toby Faber
fotoboek
luxe paperback
240 blz
isbn 9023410297
de bezige bij
prijsindicatie € 21,90
Italie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018