amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Van buitengaats naar Binnenhof

J.W. Brouwer
J. van MerriŽnboer
biografie
paperback
500 blz
isbn 9012087740
prijsindicatie € 24,95

Van buitengaats naar Binnenhof
Piet de Jong is natuurlijk vooral bekend geworden door het naar hem genoemde centrum-rechtse kabinet (kvp/chu/vvd), dat van 1967 tot 1971 regeerde. Maar De Jong heeft in zijn bewogen leven veel meer meegemaakt. Zijn premierschap was de bekroning van een loopbaan die al in 1934 begon, toen hij als officier bij de Onderzeedienst terechtkwam.

Hij wist in 1940 met een half afgebouwde onderzeeboot uit handen van de Duitsers te blijven, en bouwde in de oorlogsjaren een indrukwekkende staat van dienst op. Na de oorlog was hij staatssecretaris van Marine en minister van Defensie, maar als minister-president oogstte de kvp'er De Jong - oogappel van Romme - de meeste lof. Hij toonde zich een teamleider met veel humor; zijn kabinet bracht op bestuurlijk gebied veel tot stand. En hij verkleinde de afstand tot de kiezers door het wekelijkse televisiegesprek met de minister-president in te voeren.

'Van buitengaats naar Binnenhof' verschijnt in samenwerking met het Centrum voor Parlementaire geschiedenis, De auteurs baseerden zich op archiefmateriaal, aangevuld met een aantal gesprekken met De Jong en interviews met zijn oud-collega's.

Jan Willem Brouwer en Johan van MerriŽnboer zijn als onderzoekers verbonden aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

boeken over Nederland
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018