amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Norbert Schmelzer

Herinneringen van een politiek dier

"De Nacht van Schmelzer" (13/14 oktober 1966) is uit de geschiedenis van politiek Nederland niet meer weg te denken. De dramatische vergadering, waarin Norbert Schmelzer het kabinet liet vallen met daarin een aantal van zijn prominente partijgenoten, duurde tot half vijf 's morgens. Als fractievoorzitter wilde hij het financieel-economisch beleid ombuigen.

In zijn boek HERINNERINGEN VAN EEN POLITIEK DIER probeert Schmelzer lessen te trekken uit die naar hem genoemde nacht. Hij beschrijft zijn bijzondere ervaringen aan het Binnenhof, maar kijkt ook vooruit en geeft zijn visie op actuele vraagstukken.

Problemen en uitdagingen op het pad van een fractievoorzitter komen aan de orde, evenals zijn persoonlijke werkervaringen met acht ministerpresidenten. Bovendien vertelt hij over zijn vele ontmoetingen met koningin Juliana, en over het spanningsveld tussen haar leven als mens en als constitutioneel staatshoofd.

Schmelzer is een Europeaan in hart en nieren en getuigt daarvan, ook al ziet hij veel pragmatische moeilijkheden op de weg naar eenwording.

Norbert Schmelzer (1921) was van 1956 tot 1959 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, van 1963 tot 1971 fractievoorzitter van de KVP, en van 1971 tot 1973 minister van Buitenlandse Zaken.
Norbert Schmelzer
politiek
paperback, 240 blz
9050187285
prijsindicatie € 17,50
Europa
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018