amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Churchill

biografie
Sebastian Haffner
hardcover
206 blz
isbn 9053303324
9789053303320
prijsindicatie € 20,00

Churchill - Haffner
Sebastian Haffners biografie Churchill (1967) is misschien wel de mooiste historische schets die hij ooit heeft geschreven, aldus Hubert Smeets in zijn nawoord bij 'Duitsland 1939 - Jekyll & Hyde'.

Zijn bewondering voor de oorlogspremier stak Haffner niet onder stoelen of banken. 'Churchill heb ik met liefde geschreven,' bekende hij zijn biograaf Uwe Soukup. En in een interview met NRC Handelsblad zei hij: 'Ik geloof dat de grote namen in de geschiedenis echt belangrijk zijn. Het is niet om het even. De geschiedenis was anders verlopen zonder Stalin, Hitler of Churchill.'

Net als het geval was bij 'Kanttekeningen bij Hitler', schreef Haffner geen vuistdikke biografie 'in de traditie van de eikenhouten Duitse school' (Smeets).

Hij had nog geen tweehonderd pagina's nodig om de man te ontleden die Groot-BrittanniŽ in de Tweede Wereldoorlog overeid hield, uiteindelijk naar de overwinning leidde en nog tijdens de Conferentie van Potsdam terugtrad na de eerste naoorlogse verkiezingen verloren te hebben.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018