amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter

Reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter

in 1664-1665

De expeditie van Michiel de Ruyter in 1664-1665 was de verste en belangrijkste uit zijn carričre. Geen wonder dus dat zijn scheepsjournaal van deze tocht tot de interessantste reisbeschrijvingen van de 17de eeuw behoort. Naast de integrale tekst bevat het boek ook hoofdstukken over de achtergronden van de onderneming, de navigatie en De Ruyters taalgebruik.

Aanvankelijk leek het een reis van "dertien in een dozijn" te worden. Met een oorlogsvloot van twaalf schepen vertrok De Ruyter in mei 1664 naar de Middellandse Zee, ter bestrijding van de Algerijnse kaapvaart.

Op 1 september van dat jaar ontving de vice-admiraal voor Málaga een expressebrief van de Staten-Generaal, die een radicaal andere wending aan het doel van de expeditie zou geven.

Engelse oorlogsschepen hadden enige tijd eerder het eiland Goeree en enkele forten op de kust van Guinee in West-Afrika veroverd op de Nederlandse West-Indische Compagnie. De Ruyter kreeg, om Engelse spionnen in de luren te leggen, opdracht met zijn vloot vanuit de Middellandse Zee meteen naar Afrika te vertrekken.

Na in Afrika orde op zaken te hebben gesteld, stak De Ruyters vloot in maart en april 1665 de Atlantische Oceaan over en bracht in opdracht van de Staten-Generaal de Engelsen in het Caraďbisch gebied en in Noord-Amerika zoveel mogelijk schade toe.

Daarmee was de expeditie uitgegroeid tot een onderneming van unieke proporties: een strafexpeditie langs drie werelddelen. Als held keerde De Ruyter in augustus 1665 voor de Nederlandse kust terug, om enkele dagen later tot luitenant-admiraal van Holland en West-Friesland en opperbevelhebber van de oorlogsvloot te worden bevorderd.
P. Verhoog &
L. Koelmans
maritieme geschiedenis
gebonden
384 blz
z/w illustraties
isbn 9057303027
9789057303029
prijsindicatie € 49,95
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo , 2017